VAN KAMEEL NAAR DROMEDARIS!


Categories :

Groot nieuws deze week, groot genoeg om een item te zijn in het NOS Journaal, goedemorgen Nederland, tijd voor max, één vandaag, Hart van Nedeland, RTL nieuws en Nieuwsuur.
De Telegraaf, de Volkskrant, NRC, Trouw en het Algemeen Dagblad hadden er allemaal in meer of mindere maten aandacht aan besteed en op de vele nieuws sites en sociale media zoals nu.nl, facebook en twitter werd het vandaag meerdere malen genoemd, gedeeld en geretweet.

14 oktober is het zover. Een grote verandering die zowel voor als tegenstanders kent en waar de gevolgen nog onzeker van zijn.

Zoals bij zoveel veranderingen van beleid, wetten, tradities of geschriften, tegenwoordig roept ook deze aanpassing in onze gepolariseerde samenleving veel discussie op. Toch is het nog onzeker of de tegenstanders zullen gaan demonstreren op de dam, museumplein of malieveld.  Wel weten we dat de grote meerderheid van de Nederlandse samenleving geen moeite zal hebben met de verandering en het met name de schreeuwende minderheid is die veel kabaal zal gaan maken. Deze minderheid bestaat, net zoals bij de coronaprotesten, uit diverse groepen. De puristen die zoiezo tegen iedere veranderingen zijn, de complotdenkers die er meer in zien dan er werkelijk achter zit en de meelopers die eigenlijk niet goed weten waarom ze tegen zijn maar zich meer thuis voelen bij een minderheid dan een meerderheid.

En nu hoor ik u al denken; “Wat heeft de overheid nu weer verzonnen?” Maar tweede kamer nog het demissionaire kabinet heeft op deze verandering geen invloed gehad. Het grote nieuws waar bijna alle media Woensdag ruim aandacht aan bestede gaat namelijk over….
De Nieuwe Bijbel Vertaling.

Ja beste mensen, de veranderingen in de nieuwe bijbel vertaling die 14 oktober uitkomt was groter nieuws dan dat één op de 5 kinderen in Nederland in armoede opgroeit. Groter nieuws dan dat ook in Nederland er ruim 10 duizend vacatures open staan in de transport sector waardoor het steeds moeilijker wordt voor ondernemers om op tijd goederen op de juiste plek te krijgen. Groter nieuws dan dat we in Nederland nog steeds ruim 2,5 miljoen mensen boven de zestien jaar hebben die laag of zelf ongeletterd zijn en dus die hele nieuwe vertaling van de bijbel niet eens kunnen lezen.
Groter nieuws zelfs dan dat vele minder validen mensen in Nederland nog dagelijks aanlopen tegen de ontoegankelijkheid van overheidsgebouwen, openbaar vervoer en wetten of regelgeving die hen uitsluit.

Mijn punt is: WAAROM IS DIT NIEUWS?
Welke redactie malloot dacht dat dit wel zo belangrijk was dat andere, echte nieuws feiten moesten wijken voor deze onzin.

Ja we weten wel dat iedere zoveel jaar er een nieuwe bijbel vertaling wordt uitgebracht. Ja we weten wel dat deze vertalingen voor sommige christenen belangrijk zijn. Maar verdiend het echt zoveel aandacht dat het een item in het NOS Journaal moet zijn. Is het van dergelijke grote invloed dat de artikelen hierover perse op de eerste twee pagina’s van de dagbladen moeten komen te staan?

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 54% van de Nederlanders zich als Atheïst identificeert. Die interesseren zich niet in een zogenaamde grote verandering in de nieuwe bijbel vertaling.

20% identificeert zich als Rooms Katholiek en die gebruiken een totaal andere vertaling van de bijbel. Dus die hebben er ook niks aan.

Slechts 14% identificeert zich als protestant en zelfs binnen deze groep zijn er diverse stromingen die geen gebruik willen of gaan maken van De Nieuwe Bijbel Vertaling.
En toch wordt het aangekondigd als groot nieuws wat iedereen moet weten.

En weet u wat het zogenaamde grote nieuws is rondom de nieuwe bijbel vertaling die volgende week uit komt?

Ze hebben de kameel veranderd in een Dromedaris.

En dat is geen grap…

Ze hebben letterlijk de kamelen vertaalt naar Dromedarissen.

En waarom?

Omdat het realistischer is.
De bijbel moest realistischer gemaakt worden.

Ja u hoort het goed.
DE BIJBEL MOEST REALISTISCHER GEMAAKT WORDEN.
Het meest bekende en verkochte sprookjesboek wat er bestaat moest realistischer worden.

En in plaats van dat ze ervoor kiezen dat Jezus niet meer op water kan lopen, doden mensen weer levend maakt en water veranderd in wijn. Kiezen ze ervoor om van de kameel een dromedaris te maken.
Want dat is historisch incorrect.

Het schijnt namelijk zo te zijn dat in het jaar 0 er geen kamelen waren in Israël maar wel dromedarissen. En omdat in oud Hebreeuws het woord voor kameel het zelfde is als voor Dromedaris, hebben ze het nu als dromedaris vertaald.

Want o we storen ons echt het meest aan dat de bijbel historisch incorrecte dieren in de verhalen heeft rondlopen.

Het feit dat redacteuren deze onzinnige verandering als groot nieuws zagen, is tekenend voor de staat waarin de Nederlandse pers verkeerd.

Want waar de bijbel een kameel veranderd in een dromedaris.
Maakt de Nederlandse pers van een muis, een Olifant!

Bastiaan Toorenent

1 thought on “VAN KAMEEL NAAR DROMEDARIS!”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *