TEKEN DE PETITIE!


Categories :

Een jonge vrouw met MS wordt genezen verklaard door een WMO Arts. . Een man met een dwarslaesie moet 9 maanden wachten totdat hij eindelijk de beschikking krijgt dat hij recht heeft op een rolstoel. De huishoudelijke hulp van een alleenstaande, slecht ter been zijnde moeder met 2 kleine kinderen moet in 3 uur per week alle wassen draaien voor het gezin.

Iedereen kent de verhalen wel over de misstanden van WMO afdelingen van diverse gemeente in Nederland. De participatie samenleving die in 2015 is ingevoerd, tegelijkertijd met de decentralisatie en grote bezuinigingen op de sociale zekerheid, loopt al jaren spaak en niemand lijkt er wat aan te doen. In 2019 kwam de ombudsman al met een vernietigend rapport over hoe WMO afdelingen bij de Nederlandse gemeenten functioneren maar het Kabinet Rutte 3 legde het vrolijk naast zich neer ondanks de belofte dat ze in zouden grijpen. We zijn inmiddels alweer drie jaar verder en er is nog steeds niets veranderd.

Gemeente hebben chronisch te kort aan geschoold en ervaren personeel. WMO Casemanagers lichten burgers verkeerd voor over hun rechten en plichten en gaan soms zelfs over op chantagemiddelen. De gemiddelde afhandeling van een WMO aanvraag duurt ruim 4 maanden terwijl er 8 weken volgens de verordeningen en participatie wetgeving voor staat. Vele burgers die moeten leren leven met een handicap worden ook nog geconfronteerd met veel stress omdat zij moeten vechten tegen de eigen gemeente om te krijgen waar ze volgens de wet recht op hebben. De Zorgmakelaars komen om in de cliënten die zij moeten helpen met bezwaar procedures en alleen als je een politieke rel kan veroorzaken zodat de wethouder er last van kan krijgen, heb je nog de kans dat de gemeente zich aan de wet houd.

Deze wantoestanden moeten stoppen!

Daarom is er een petitie gestart waarin de kersverse minister voor Armoede Beleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten van de Christen Unie, wordt opgeroepen om in te grijpen.
Haar wordt gevraagd om een einde te maken aan de achterstanden en de lange wachttijden bij de vele WMO afdelingen van Gemeenten. Tevens wordt ze verzocht om duidelijke regels, procedures en klachtenregelingen op te stellen waarin het helpen van de burger weer centraal staat en waar iedere gemeente in Nederland en haar ambtenaren zich aan moet committeren.

HELP DIT VOOR ELKAAR TE KRIJGEN EN TEKEN DE PETITIE DOOR OP ONDERSTAANDE LINK TE KLIKKEN!

https://petities.nl/petitions/maak-de-wmo-weer-menselijk?locale=nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *