ONGEZOND VERSTAND


Categories :

Sinds wanneer zijn meningen feiten?
Sinds wanneer zijn roddels nieuws?
En sinds wanneer is partijdige journalistiek de norm?

Dat mensen het niet met elkaar eens zijn is al zo oud als de weg naar Rome. Dat levens of politieke overtuiging meespeelt in hoe je nieuws tot je neemt en welke nieuwsbron je daarvoor kiest, is ook geen nieuw fenomeen.

Maar dat eenzijdigheid de norm is geworden, blijft mij verbazen.

Als linkse rakker las ik altijd de Groene Amsterdammer en zo af en toe de Volkskrant. Ik ben er dan ook wel degelijk van bewust dat er geen echte objectieve journalistiek bestaat. Echter hielden zowel de linkse, christelijke en rechtse kranten zich doorgaans aan ethische regels. Ze paste zoveel mogelijk hoor en wederhoor toe en maakte een duidelijk verschil tussen een mening, niet bevestigde geruchten en bewezen feiten.
Hoewel alle kranten soms misleidend konden zijn was vooral de Telegraaf de gene die het meest partijdigheid liet doorschemeren. Toch hielden zij zich doorgaans ook aan de ethiek van de journalistiek. Natuurlijk was in colums en opinie stukken veelal wel de politieke voorkeur van een krant te lezen maar toch hadden ze enige integriteit.

Maar nu lijkt het wel of al deze integriteit de prullenbak is in gegaan.  Want hoewel dezelfde kranten nog steeds proberen de ethiek en integriteit hoog te houden, zijn er steeds meer nieuwe nieuwsbronnen die dit los hebben gelaten. Op internet staat het bol van de partijdige artikelen, zowel links als rechts van het politieke spectrum, en nergens is hoor en wederhoor toegepast. En misschien is dat nog niet eens zo erg. Zolang iedereen ze maar niet als waarheid aanneemt maar als een opinie ziet. Maar daar gaat het dus fout. Want meningen worden verkocht als feiten. Roddels worden gezien als nieuws en zelfs bewezen feiten worden in twijfel getrokken en bestempeld als Fake.

Sinds enkele tijd heeft zelfs een politieke partij, Forum van Democratie, haar eigen nieuws journaal waar ze nogal los omgaan met de waarheid. Ze knippen filmpjes op dergelijke wijze dat de werkelijke gebeurtenis totaal uit haar verband wordt getrokken en hun mening wordt verkocht als een vaststaand feit. Maar hoewel je dit van een politieke partij en een narcist als Thierry Baudet kan verwachten, was ik nogal verbaast eenzelfde iets te vinden bij een oud correspondent van het NRC.

Karel van Wolferen is de initiatief nemer van het nieuwe twee wekelijkse krant; “Gezond verstand”, die eind september met haar eerste editie uitkwam. Volgens het blad hebben zij ruim een miljoen kranten verspreid van haar eerste editie en komen ze voortaan iedere twee weken uit met minimaal honderdduizend exemplaren. Deze cijfers zijn op zich zeer indrukwekkend te noemen echter als je de krant leest doet het mij ook huiveren.

Blijkbaar zijn er namelijk ruim een miljoen mensen in Nederland die geïnteresseerd zijn in de belachelijke artikelen en complot theorieën waar de krant mee volstaat.

Van bijna geen enkele bewering en of zogenaamde feiten in de krant is een wetenschappelijke onderbouwing te vinden. Er wordt verwezen naar bronnen die zogenaamd hetzelfde aantonen echter zijn de bronnen die genoemd worden erg discutabel en er is nergens echt spraken van hoor en wederhoor. En toch als je bij de commentaren van lezers kijkt wordt de krant de hemel in geprezen en gezien als het enige blad wat de werkelijke waarheid verteld.

Natuurlijk wist ik wel dat er veel gekkies waren, ook in Nederland. Echter had ik nooit verwacht dat de groep zo groot zou zijn. Het is een groep die niets aan neemt van anderen die het niet met hen eens is. Een groep die alles wat niet in hun straatje past af doet als fake nieuws en beweert dat zij de enige zijn die #WOKE zijn. Het is een groep die een stuk minder onschuldig is dan ik tot nog toe aannam.

Want vele van deze groep geloven de complottheorieën van Qanon. Een complottheorie die beweert dat er een zogenaamde Kabal is, bestaande uit pedofiele politici en Hollywood sterren, die kinderen offert. Die beweert dat President Trump de Messias is en als enige deze Kabal kan stoppen. Die zeggen dat het coronavirus in een lab is ontwikkeld en verspreid wordt via 5G masten. Die zeggen dat vele politici eigenlijk buitenaardse reptielen zijn en die uit op wereld vernietiging….

En natuurlijk kan ik het gewoon naast me neerleggen en me er niet druk over maken. Ik kan er toch niets aan doen. Er valt namelijk niet met deze mensen te discusieren of ze van iets te overtuigen. Daarnaast hebben ze veelal de arrogantie die vele religies ook hebben. Hun waarheid is de waarheid, want zij zijn zogenaamd #wakker of uitverkoren…

Maar ik maak me er druk om omdat ik een zoon van elf jaar heb die beïnvloedbaar is en het verschil tussen onderbouwde feiten en discutabele geruchten nog moet leren onderscheiden. Omdat ik een ex heb die zich snel laat meeslepen en ik zelfs hoogopgeleide kennissen zie die langzamerhand afglijden in het moeras van het zogenaamde GEZOND VERSTAND.

Goede journalistiek lijkt niet meer te bestaan en fabels worden voor waarheid aangenomen. Maar dat is geen feit, dat is een mening.
Want ik heb niet de waarheid in pacht. Ik ben niet #woke of #wakker. Dus heb ik waarschijnlijk ook ongezond verstand.

2 thoughts on “ONGEZOND VERSTAND”

  1. Goed stuk, Bas.
    Het is allemaal heel droef en ook wel eng. Ik ben ook verbaasd hoeveel mensen dwepen met dit rare gedoe. Die roepen: wetenschap is ook maar een mening, terwijl wetenschap principieel zijn eigen fouten zoekt om die te verbeteren en zo door de eeuwen stapje bij stapje gefundeerde kennis verzamelt. Een houding die ik bij de “complotters” nooit heb aangetroffen.
    Niuw voo mij was deze: het teststaafje kan de bloed-brein barriere doorbreken. Met een suggestieve tekening van een staafje door de neus dat een soort achterwand in deukt. Di bb-barriere bestaat, maar licht binnen de schedel. Dat wordt dus even doorduwen bij het testen.

  2. Dankje Erik.
    Het complot van het staafje had ik nog niet gehoord maar is duidelijk, zoals je al aangeeft, duidelijk op niets gebaseerd. Ik blijf me toch steeds verwonderen in de fantasie van de complotverhalen. Als ze die fantasie in zouden zetten voor mooie kunst en of fictie verhalen zou ik heel anders over deze mensen denken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *