Ik pleit voor meer Koninklijke schandalen


Categories :

Het Nederlandse Koningshuis is, sinds de komst van Maxima, populairder dan ooit te voren en toch lijkt haar voortbestaan allerminst zeker.

In de 205 jaar dat de Oranjes ons regeren is er veel veranderd en de meeste veranderingen in de functie van ons koningshuis zijn ontstaan door schandalen. Waar Koning Willem 1 nog een absolute monarch was, heeft Koning Willem Alexander slechts een zeer beperkte symbolische functie.

Het enige wat steeds hetzelfde is gebleven zijn schandalen rondom het koningshuis en de problemen die zij brengen voor de minister president.

De bekendste schandalen waren natuurlijk die aan de flamboyante Prins Bernhard kleefde, echter werden zij door de meeste mensen vergeven omdat deze iets zoetsappigs hadden en de Prins, in de ogen van vele, een oorlogsheld was. Daarbij konden de meeste schandalen rondom hem weinig kwaad omdat het te maken had met dat hij zijn pik niet in zijn broek kon houden en hij weinig tot geen macht bezat. Daarbij werd het kleine beetje macht wat hij had hem ook nog ontnomen toen hij die ene keer de monarchie wel in gevaar bracht.

Na de dood van Prins Bernhard zijn er nog maar weinig roddelschandalen geweest in de koninklijke familie wat ik zelf ook wel af en toe betreur.
Als we dan toch een monarchie hebben, dan zou ik graag lekkere zoetsappige schandalen zien.  Maxima die stiekem orgies heeft met de mannen en vrouwen van de Koninklijke Marechaussee. Prinses Amalia die samen met haar zusjes stoned door het paleis strompelen en de pers beledigen en Willem Alexander die als koning pils dronken bij de troonrede verschijnt.  Zoetsappige schandalen die aantonen dat de Oranjes net zo’n fucked up familie zijn dan de rest van ons.

Maar helaas de huidige schandalen rondom het koningshuis gaan over geld.
Een discutabele aangekochte vakantie vila, een miljoenen kostende verbouwing, een restauratie van een schip in privé bezit en natuurlijk niet te vergeten de jaarlijkse verhoging van de vergoeding voor de koning en zijn familie.

Heel politiek De Haag verbolgen over het feit dat aan het eind van dit jaar de Koning 5% meer salaris gaat krijgen, terwijl de hardwerkend mensen in de zorg en onderwijs kunnen fluiten naar een extraatje.
De Koning kan niks zeggen hierover aangezien de verantwoording ligt bij de Premier maar iedere keer weer neemt hij toch het geld wel aan. En daar ligt nu werkelijk het gevaar voor het voortbestaan. Want hoe zijn de meeste monarchieën in de geschiedenis ten onder gegaan? Door het privilege gevoel van de monarch terwijl het volk moest lijden.

Heel Nederland zit in een zachte lockdown en onze Koning en zijn familie dacht dat het nu wel een goed idee was om even naar Griekenland te vliegen voor een onverdiende herfst vakantie. De tweede kamer is boos, Rutte houd zijn mond en de Oranjes doen alsof zij zich niet hoeven houden aan de regels omdat zij een privilege hebben.
En die arrogantie wordt nog eens de ondergang van de Monarchie.

Want zeker in deze moderne tijd waarin zelfs de VVD kapitalisme niet meer ziet als de heilige graal en de Christelijke partijen twijfelen aan de bevoorrechting van één familie zou de populariteit weleens om kunnen slaan in verachting.

Ik hoop dat die dag komt.
Niet omdat ik een hekel heb aan Koning Willem Alexander.
Ik vindt hem juist een beetje dom en daarom mag ik hem wel.

Niet omdat ik een socialist ben en vind dat de Oranjes hun geld eerlijker over onze bevolking zouden moeten verdelen. Het zou wel nobel van hen zijn als zij de helft van hun salaris zouden afstaan voor een betere betaling van de mensen in de zorg en onderwijs maar ze zijn dat niet verplicht.
En zelfs niet omdat het koningshuis te duur zou zijn.
Ik heb namelijk niet de illusie dat een president minder geld zou kosten en zie wel de voordelen van de jarenlange relaties van ons koningshuis met andere landen.

Maar puur omdat ik vind dat de bevolking hun leider zou moeten kiezen.

Al zouden we maar 1x in de 10jaar een referendum houden onder de gehele bevolking of we het koningshuis nog willen.

Met de huidige populariteit, ruim 85% van de Nederlandse bevolking verkiest de koninklijke familie boven een president, zouden de Oranjes zich geen enkele zorgen daar hoeven maken.
Maar dan hebben we wel zelf gekozen.

Daarbij denk ik dat als we wel een president zouden krijgen, we ook weer meer en vaker zoetsappige schandalen hebben in plaats van de saaie schandalen over geld.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *