Het is nog veel erger dan je denkt!


GEËNGAGEERD GELUL! S1/E01

Hieronder kunt u luisteren naar de column die verschenen is in de podcast Geëngageerd Gelul!
Natuurlijk kunt u de column ook als van ouds leze op deze pagina of u kunt kijken naar de aflevering van Geëngageerd Gelul helemaal onder deze pagina.

(U kunt zich abonneren op de podcast Geëngageerd Gelul via Spotify, Apple Podcast, Google Podcast en diverse andere podcast platformen.)

Teken van Illuminatie

“Het is nog veel erger dan je denkt”, een uitspraak waar ik inmiddels een enorme allergie tegen heb gekregen. Niet omdat de woorden op zich aanstootgevend zijn. Niet omdat de woorden een aankondiging doen naar iets van kommer en kwel maar omdat zij veelal gevolgd worden door de groots mogelijke bullshit theorieën die er bestaan.

Waar complottheorieën en complotdenkers voor de meeste Nederlanders een nieuw fenomeen zijn, waarvan zij het bestaan pas sinds het begin van de coronacrisis hebben leren kennen, ben ik inmiddels een doorgewinterde ervaringsdeskundige. Niet iets waar ik graag mee te koop loop of zelf geassocieerd mee wil worden. Mijn zoon en ik zijn ervaringsdeskundige tegen wil en dank. Wij zijn de niet gelovigen in een zeer streng gelovige familie.

Want dat is het, een geloof, een soort van cult, een sekte zonder één duidelijke sekte leider. Een beweging waar alternatieve feiten de toon bepalen en de kennis en kunde van gevierde en gerenommeerde wetenschappers gelijk worden getrokken met die van  een mislukte dansdocent.

Voor mij is het nog redelijk makkelijk om afstand te houden aangezien het gaat om de familie van mijn ex-vrouw. Maar voor mijn 12 jarige zoon is dat een stuk lastiger. Want hoewel hij volledig bij mij woont, weinig tot geen contact heeft met zijn moeder en geen zins interesse toont om naar de sterke verhalen, ongeloofwaardige theorieën of bullshit argumenten te luisteren, blijft het zijn familie.

Iedere keer als hij wel even zijn oma van zijn moeders kant heeft gezien, zie ik hem worstelen om niet te hart tegen haar in te gaan. Iedere keer uit hij, bij mij, zijn frustratie over hoe zijn mening en denkwijze behandeld wordt door mamma en oma. En steeds vaker zijn er zaken waarvan hij wil dat ik die niet met zijn moeder en al helemaal niet met zijn oma deel.
En natuurlijk steun ik hem daarin. Natuurlijk zal ik nooit zijn vertrouwen beschamen en altijd proberen hem te voorzien van de juiste tools om zichzelf tegen dit geestelijke geweld te beschermen maar meer dan dat… kan ik ook niet.

Want in discussie gaan met hen, heeft geen zin.
Ze op werkelijke feiten en aantoonbare wetenschappelijke onderzoeken wijzen, heeft geen zin. Maar de theorieën en fantasieverhalen totaal negeren, heeft ook geen zin.
Het enige wat enigszins werkt is mee lullen.
Niet doen alsof het onzin is wat ze vertellen.
Respectvol ja knikken en ze uit laten praten ook al gaan ze dwars tegen je mening in en vooral niet laten zien dat je ze dom vindt dat ze dergelijke theorieën en verhalen geloven of laten merken dat je zeer twijfelt aan hun intelligentie en geestelijke gezondheid.
Maar dat is onbegonnen werk voor een kind van twaalf.

Hij maakt zich zorgen omdat zijn moeder en oma zich niet laten vaccineren tegen Covid.
Hij maakt zich zorgen om te vertellen dat hij, volledig uit eigen wil, zich wel laat vaccineren.
Hij maakt zich zorgen om iets waar hij zich eigenlijk niet zorgen om zou moeten maken.

Want de enige manier dat hij en ik denken dat zijn moeder en oma van gedachten zullen veranderen, is als we het verhaal aanpassen. Het complot nog ongeloofwaardiger maken. De theorieën nog veel ingewikkelder en groter en de argumenten nog onwaarschijnlijker.

Misschien als we zeggen dat het coronavirus inderdaad bewust de wereld in is geslingerd door de wereldleiders met als doel om vooral de domste en geestesziekste mensen van de aardbol te verwijderen. Misschien als we beweren dat de wereldregering allang de vaccins klaar had liggen voor hen die in hun ogen het waard zijn om te blijven leven. Misschien als we oreren dat Scull And Bones in ieder land bewust de complotten de wereld in heeft geholpen over 5G, Bil Gates en mind control chips, omdat ze daarmee zouden zien wie er te dom zouden zijn om nog voort te bestaan. En misschien als we argumenteren dat iedereen die Trump als een verlosser ziet en Qanon geloofd, volgens de illuminatie, niet intelligent genoeg is om de steeds spaarzamer wordende grondstoffen van de aarde aan te verspillen.
Misschien laten ze zich dan overtuigen….
Misschien als wij, mijn zoon en ik, zeggen: “Het is nog veel erger dan je denkt!”

U kunt zich ook abonneren op de video’s van de podcast Geëngageerd Gelul via de YouTube kanalen van Toorenent.nl en/of door de Facebook Fanpagina van Bastiaan Toorenent te gaan volgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *