De Ochtend Wandeling S2/E10 | Mag de Grand Prix komende jaren doorgaan na dit succesvolle Formule 1 weekend?


Categories :
Max Verstappen

In deze aflevering van de podcast De Ochtend Wandeling bespreekt Bastiaan Toorenent waarom hij denkt dat, ondanks een heel goed verlopen Formule1 weekend, het helemaal nog niet zeker is of de Grand Prix Nederland komende jaren door zal gaan.

Het was een feestje afgelopen weekend in #Zandvoort. De winst van Max Verstappen van de eerste #Nederlandse Grand Prix wedstrijd na 36 jaar, was de kers op de taart van het zeer succesvolle formule 1 weekend. Zelfs #critici moesten toegeven dat zowel het #mobiliteitsplan als het beperken van geluidsoverlast en orde verstoringen door de Gemeente Zandvoort, Grand Prix Nederland en Circuit Zandvoort, goed geregeld waren. Op een paar kleine incidenten na is alles zeer goed verlopen.

Hoewel er vooraf toch nog wat vragen waren aan het college en het circuit, die ook na het weekend blijven bestaan. Zoals wat is er gebeurd met het zand depot en waarom heeft de gemeente daar nog geen vergoeding voor gehad. Waarom wordt erdoor de gemeente, ondanks eerdere toezeggingen, toch meebetaald aan de verbetering van het spoor terwijl het circuit samen met ProRail dat eigenlijk zouden betalen. En waarom zijn de parkeerterreinen aan het strand niet voor hogere prijzen verhuurd aan de Grand Prix waardoor de gemeente nu uiteindelijk geld mis loopt. Maar geen van deze vragen bedreigen het proces van een meerjarige Formule 1 race in Zandvoort.

Waarom Bastiaan dan toch denkt dat het nog absoluut niet zeker is of de race komende jaren door zal gaan? De Stikstof Crisis.

Hoewel de rechter niet dit weekend al de Grand Prix wilde tegen houden omdat dit automatisch zou betekenen dat het Circuit failliet zou gaan, blijft de vraag of het rapport van 2019 over de stikstof uitstoot wel klopte. Nu het kabinet zelfs boeren verplicht wil laten stoppen is er een grote kans dat komend jaar dit rapport alsnog opnieuw onder de loep wordt genomen. Als dan uit metingen blijkt dat het rapport, waar de #vergunning op is verleend, veel te rooskleurig is over de uitstoot, zou dat nog wel eens voor problemen kunnen gaan zorgen. Zeker als erbij aangetoond wordt dat er met de cijfers is gesjoemeld zoals nu vele #milieuorganisaties beweren.

Wat Bastiaan betreft gaat het wel komende jaren door aangezien hij, als geen fan van formule 1, toch heeft kunnen genieten van een zeer geslaagd weekend. Het enige wat hij wel hoopt is dat er voor eens en altijd een gedegen onderzoek naar gedaan wordt en dat daarna de steeds voortdurende discussie en rechtszaken over zullen zijn. Maar dat is misschien een ijdele hoop.

Hierboven kunt u direct naar de video kijken van de podcast aflevering. Tevens kunt u zich abonneren op de video’s van de podcast via mijn YouTube Kanalen of door mijn Facebook Fanpagina te gaan volgen.

Hierboven kunt u er ook voor kiezen om alleen de audio versie van deze aflevering van de podcast te beluisteren. Tevens kunt u zich op de audio versies van de podcast abonneren vie Spotify, Google Podcast, Apple Podcast en diverse andere podcast kanalen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *