Censuur of goed recht?


Categories :

Zondag avond heb ik, net als vele mensen, smakelijk gelachen om Lubach.
Hoe zijn programma op een rijtje zet waarom de complottheorieën steeds populairder worden, is zorgelijk maar tegelijkertijd zeer hilarisch. Het algoritme wat voor het succes van Youtube, Twitter en Facebook heeft gezorgd, is inmiddels de oorzaak van een groot maatschappelijk probleem waarin deze bedrijven hun verantwoordelijkheid wel moeten nemen. Waar een coronavirus al niet goed voor is.

Want was de pandemie er niet geweest vraag ik me af of de complotdenkers zo snel aan populariteit hadden gewonnen.

Dinsdag werd echter bekend dat Youtube nu het kanaal van Lange Frans had verwijderd. Hoewel Youtube aangeeft dat het te maken heeft met dat Lange Frans, ondanks eerdere waarschuwingen, zich niet gehouden heeft aan de gebruikersvoorwaarden van het bedrijf, is het tijdstip wel verdacht. Lubach liet namelijk meerdere clips zien van Lange Frans die hij op zijn youtube kanaal had staan.

Toch heeft Youtube het volste recht om dit te doen. Natuurlijk schreeuwen complotdenkers zoals Lange Frans direct censuur, maar wij vergeten daarbij even dat Youtube niets anders is dan een commercieel bedrijf. Onze filmpjes die wij plaatsen op een kanaal, staan op een server van Youtube. In de gebruikers overeenkomst teken je voor het feit dat je zelfs afstand doet van de rechten van dat desbetreffende filmpje. Het is dus niet meer van jou, het is van Youtube en of haar moeder bedrijf Google.

Natuurlijk ben ik het eens met Lubach dat deze bedrijven het algoritme aan moeten passen zodat mensen niet meer eenzijdig geïnformeerd worden. Maar waar hij zegt dat er nu censuur wordt gepleegd ben ik het niet eens.

Want er is pas sprake van censuur als Lange Frans eigen website, waar hij voor betaald, uit de lucht gehaald zou worden. Niet als Youtube een kanaal verwijderd waar zij alle rechten over hebben. Het zou Censuur zijn als Lange Frans geen enkele manier meer zou hebben om zijn complottheorieën te verspreiden. Maar zijn twitter, facebook en zelf google account bestaan nog steeds. Het is alleen het desbetreffende Youtube kanaal.

En natuurlijk begrijp wel dat een eigen kanaal op Youtube voelt alsof het van jou is. Natuurlijk is het lichtelijk hypocriet van het bedrijf om het nu te verwijderen terwijl zij eerder hetzelfde kanaal aanprees om zo veel mogelijk advertenties te verkopen. Maar het is geen censuur.
Daarbij komt ook nog dat Lange Frans in verschillende filmpjes oproept tot geweld, wat notabene in ons strafrecht verboden is en waar hij zelfs voor vervolgd zou kunnen worden.

Maar het grootste punt is dat de complotdenkers zelf hypocriet zijn nu zij censuur roepen terwijl daar eigenlijk geen sprake van is. 
Want hoe vaak wordt er niet gezegd dat de NPO eigenlijk opgeheven zouden moeten worden omdat zij zogenaamd links georiënteerd zijn. Hoe vaak wordt er gedaan alsof iedereen met een andere mening dom is en geen recht van spreken heeft. En hoe vaak hebben zij reacties verwijderd die tegen hun mening in gingen?

Als Youtube nu censuur pleegt dan deden zij dat ook en veel vaker.

Maar hoewel ik het geen censuur noem wat Youtube doet. Hoewel ik vind dat een Lange Frans nogal hypocriet is nu hij de vermoorde onschuld speelt. Denk ik niet dat verwijderen van kanalen, Facebookpagina’s of Twitter berichten, de oplossing is tegen het complot denken.
Complot denken heeft altijd al bestaan en zolang deze grote bedrijven hun algoritme niet aanpassen zal het alleen maar wijder worden verspreid.

Dus misschien is het in mijn ogen geen censuur. Het is ook niet de oplossing.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *