Blij Pessimistisch


Categories :

Totaal verwonderd, verbaasd en vol spanning heb ik de hele week naar Amerikaanse tv zenders zitten kijken. Steeds weer betrapte ik me er zelf op dat ik tussen mijn werk door de sociale media netwerken checkte of er al een definitieve uitslag was. De Amerikaanse president verkiezingen werden een beetje mijn verkiezingen en toen zaterdag CNN als eerste Joe Biden als winnaar uitriep, was ik opgelucht en blij.

Met mij waren er vele Nederlanders want de uitslag werd op facebook, twitter en Instagram vol gevierd door blije berichten waarin de Amerikanen werden geprezen voor hun keuze en Trump nog even voor gek werd gezet.
De komende rechtszaken die Trump aanspant neemt werkelijk niemand echt serieus en geen mens is verbaasd dat hij zijn verlies niet erkend.
Nog 73 dagen en we zijn werkelijk af van de oranje clown in het witte huis.

Hoewel ik ervan overtuigd ben dat Trump zelf niet meer terug keert, al is het alleen maar omdat hij vele rechtszaken boven het hoofd heeft hangen en veroordeelden niet meer mogen opgaan voor publieke functies in Amerika, ben ik wel bang dat het Trumpisme blijvend is.
Want zolang er niets gedaan wordt aan de oorzaak waardoor Trump ooit is opgekomen, zullen er altijd charismatische, extreem rechtse, complot denkende politici zijn die Trumps rol over zullen nemen.

Nu kunt u denken; “Kom op Bastiaan, niet zo pessimistisch. Joe Biden kan dat allemaal veranderen.” Maar dat geloof in Joe Biden heb ik niet.
Want Joe Biden is een echte politicus van de oude stempel. Een man die goed in zijn werk is, een prima president zal zijn maar teveel de middenweg zal zoeken. En de middenweg was juist de oorzaak voor de boze witte man om voor Trump te kiezen.

We hebben het namelijk in Nederland ook gezien.
Waar normaal Amerika op ons voorloopt zijn juist nu wij, op populistische bewegingen, een voorloper op hen.
Onze eerste charismatische, extraverte, extreem rechtse populist die veel succes had was Pim Fortuyn. Maar na zijn dood deed de Nederlandse politiek niets aan de oorzaak van zijn opkomst. Ze kozen weer voor de middenweg en negeerde de nieuwe boze kiezers waardoor binnen enkele jaren een nieuwe, nog extremere populist opkwam en niet meer wegging. Geert Wilders is bijna normaal geworden voor de Nederlandse politiek en steeds vaker regeert zijn PVV mee in gemeente en provincie besturen.
Maar de oorzaak waardoor de boze witte kiezer eerst in grote getalen op de PVV stemde is na al die jaren nog steeds niet verholpen of serieus genomen.
Dus wat kwam er op in de afgelopen vijf jaar?

Een nog charismatischere, extraverte, extreemrechtse complottheorie aanhanger die in al zijn andere werkzaamheden mislukt is en nu een nazistische beweging heeft waar hij alleen heerser is.

Thierry Baudet valt nu al de rechtsstaat aan, liegt over bijna alles, heult met Poetin, is openlijk racistisch, houd er antisemitische denkbeelden op na, is tegen de vrije pers en ondemocratisch. Hoewel zijn Forum voor Democratie zogenaamd een denktank was waar leden iets hadden in te brengen, is dit niets meer dan een fabeltje en mag niemand de grote leider tegen spreken.

De Nederlandse politiek heeft nimmer iets gedaan aan de boze witte kiezer en het populisme viert al meer dan twintig jaar hoogtij in ons land. Het enige wat er nog voor zorgt dat deze partijen niet zo makkelijk aan de macht komen is onze meerdere partijen stelsel.
Een kiezer heeft zoveel keuze waardoor geen partij de echte meerderheid kan krijgen en dat is anders in Amerika.
Want daar kan een Trump één van de partijen kapen en aan de macht komen. Daar kan de boze witte kiezer een nog extremere charismatische narcistische populist kiezen met alle gevolgen van dien.

Dus ja ik ben blij dat Trump straks weg is
Ja ik ben gelukkig dat Joe Biden heeft gewonnen.
En ja tot nu toe heeft de redelijkheid zege gevierd.
Maar hoe blij ik ook ben, des te meer pessimisme overheerst de toekomst gedachte.

Of is er nog een beetje hoop in dat wij voorlopen op Amerika?
Want in maart 2021 hebben wij zelf verkiezingen.
Als de politiek nu eens iets zou doen aan de oorzaak waardoor kiezer zo boos zijn, dan kunnen we het extreemrechtse populisme misschien overwinnen.
Dan lopen we voor en zijn we een goed voorbeeld voor Amerika.
En alleen dan kan ik blij zijn en ook optimistisch.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *